Редактор: Виолета Николаеваe-mail: За Автомагистрали АД две са неизвестните неща, първото е

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: За Автомагистрали АД две са неизвестните неща, първото е
Коментари Харесай

Георги Георгиев от ИТН: Ин хаус по европейската логика е изключение, при нас е станало норма

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

За " Автомагистрали " АД две са незнайните неща, първото е с процедури по закона за публичните поръчки " ин хаус " с директно договаряне от АПИ към " Автомагистрали " АД, което е държавна строителна компания. Било им е предоставено да строят автомагистрали, пътища и свлачища. ", изясни в студиото на " Лице в лице " по БТВ Георги Георгиев от Има Такъв Народ. 

" Превъзлагане от " Автомагистрали " към подизпълнители е нелегално, само че законът разрешава. Защото " ин хаус " по европейската логичност е изключение, при нас е станало норма, това е значителната разлика. Там е изключение, което няма да наруши конкуренцията, при нас е основополагащ способ за строителството. Те имитират, че има конкурс, има лист от привилигировани компании. Ние от много време ровим по тематиката.

Второто е, че договорите за превъзлагане не са контракти за строителство, а скрити контракти за строителство. По закона за публичните поръчки имате право 30% от сторително-монтажните работи да ги възложите на подизпълнител и това е законосъобразно. Но са превъзложили доста повече и с цел да кажат, че е законосъобразно, подписват контракти за доставка и наем на личен състав и по този начин компаниите строят съгласно контракт за наем или доставка и по този начин няма гаранция за качество. Фирмите които строят, не носят отговорност. Това е нарушаване на закона за устройство на територията. Общият размер на " ин хаус " поръчките е за над 3.5 милиарда с поръчки на  скрити подизпълнители. Има и закон за харчене на обществените средства. Разходването на парите демонстрира, че няма по какъв начин да е икономично строителството и е некачествено. " - изясни Георгиев.  

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР